Wednesday, August 26, 2009

Tea plantation

Tea is something you wouldn't perhaps expect here in this region. At least I hadn't expected it. But the Australians are successfully growing and processing tea here in the Atherton Tablelands.

The type of tea grown here is Camellia Sinensis, the same as they have in China. But in Australia they produce no Oolong but only shredded tea (tea bags and loose tea) because that is what the Australian customers want.

Now I have seen tea plantations in Sri Lanka before, and you can imagine that it would be impossible to pick the tea ("two leaves and the bud") by hand in a high-wage industrialized country like Australia. So the only way to do it here is by using big harvesting machines. One man can harvest as much tea as 800 hand-pickers in Asia.

The next picture is also something you perhaps wouldn't expect to see in the Atherton Tablelands. A yogi, and he was very friendly. We had a nice talk with him once he had returned to right-side-up!

He is not from India but from Tasmania, and his name, he said, is Baba. But he has a small ashram there, and he has been to India, and you should have seen the things he could do with his legs! Practice makes perfect, as everywhere.

2 comments:

Anonymous said...

Natürlich wiederhole ich mich mehrmals, aber du willst Kommentare haben, also bekommst du hiermit mal wieder "es sind wirklich schöööne Fotos!!!" Gruß Ziggy

Martin Maurer said...

Danke liebe Ziggy!

Ich freu mich sehr ueber dein Riesenlob. :)))

Und, ich wurde gerade per Mail daraufhingewiesen, das fuer den fluechtigen Leser vielleicht noch hinzuzufuegen: Camellia Sinensis ist *nicht* Kamille. Es ist der ganz normale Teestrauch, aus dem Schwarztee und Gruentee und Oolongtee und Weisser Tee und sonst noch ein Dutzend Teearten gemacht werden.

Weisser Tee soll der edelste (zumindest der teuerste) sein, weil er nur aus den ganz jungen Blaettern und Trieben gemacht wird und fast ueberhaupt nicht fermentiert wird. Ich hab mir eine Packung gekauft (war nicht teurer als anderer Tee hier) und heute frueh ausprobiert. War zwar nicht schlecht, aber auch nicht irgendwie eine Offenbarung. Eher ziemlich nichtssagend. Man muss wohl ein Teekenner sein, um ihn angemessen zu schaetzen.